Krossa sötsuget

Letar du ofta i genom hela skafferiet och kylen för att försöka stilla det där suget du känner? Speciellt på eftermiddagen/kvällen? Det där med sötsug är inte roligt alls.Tro mig, jag har också vart där! Man tänker att man bara ska ta ''något litet'' men det där lilla brukar oftast bli mer och mer. Hur blir man av med det där dumma suget då? Ja, om du bara ger det lite tid. Runt sisodär 3 veckor så känns det redan då mycket lättare. Här är lite tips för hur du kan göra för att undvika sötsuget.
 
  • Ät ofta. Många äter kanske bara 2-3 ggr om dagen. Sedan ''småäter'' man mellan måltiderna, dvs. godis, fika o ja... Ni förstår. Ett tips är att då istället äta ca. 5-6 ggr om dagen. Att istället för att äta all mat i 2-3 måltider, dela ut den jämt under dagen. Du ska ju äta tills du blir mätt men eftersom du äter oftare undviker du den där jobbiga hungern som gör att man lätt går till skafferiet och letar efter godiset istället. 
  • Ät mer. Ofta beror sötsug på att man äter för lite mat. Har du precis ätit men ändå är lite sugen på något sött sådär efter maten? Öka då portionerna av mat. Ät lite extra grönsaker och protein t.ex. Kolhydrater som pasta och vitt ris kan dock trigga igång sötusget så mitt tips är att öka mer på proteinet och grönsakern. Eller kanske lite mer av det nyttiga fettet? Ät en näve nötter efter maten t.ex. 
  • Se över kosten. Ofta finns det en hel del gömt socker i maten. Smaksatt yoghurt, såser, vissa flingor, juice m.m... Sådant som många äter varje dag utan att tänka på hur mycket socker det faktiskt innehåller. Och det är ju så att ju mer socker du äter, desto mer sötsugen blir du. Så ett tips är att försöka utesluta så mycket snabba kolhydrater som möjligt under en period på ca. 3 veckor. Det är nämligen oftast så lång tid det tar att bryta eller skapa en ny vana. Vissa snabba kolhydrater kan vara bra ibland, t.ex. i samband med träning. Men om man vill bli av med sötsug är det tyvärr inte så smart. 
  • Drick vatten. Om du nyligen har ätit en måltid och vet om att du inte är hungrig utan bara sugen, drick då ett glas vatten! Detta hjälper faktiskt oftast för mig iaf. Så nästa gång du känner att du är sugen på något, drick ett glas vatten eller kanske en kopp te och se om det blir bättre. Om du fortfarande inte är bättre så är det kanske så att du faktiskt är hungrig? Då ska du ju självklart äta något, t.ex. en mellanmål.
  • Ha tålamod! Precis som med allt annat gäller det verkligen att inte ge upp. Som sagt så brukar det ta ca. 3 veckor innan det värsta suget är borta. Det är verkligen värt det! Jag är nu för tiden sällan sötsugen i veckorna, jag tänker liksom inte så mycket på sånt en vanlig vardag. Det har blivit som en självklarhet nästan. Jag vet om att jag kan äta lite godis till helgen istället och därför blir jag automatiskt inte sötsugen förrän när jag väl har bestämt att jag ska äta godis t.ex. Jag blir mer sugen på mat hehe :)
Enligt mig är smoothies det bästa melliset för att hindra sötsuget, även ägg är väldigt bra eftersom det är mättande och rikt på protein samt nyttiga fetter.

Nyttig proteinglass

 

Okej, helt ärligt. Detta är i klass med ben&jerry's! 
 
Jag skojar inte, godaste nyttiga glassen jag ätit någonsin i vilket fall som helst. Helt klart! Dessutom proteinrik, mättande och enkel att göra.
 
Ni måste testa! 
 
♥1 frusen banan
♥Valfria bär (frysta helst)
♥ca. 100 g kvarg
♥½ skopa proteinpulver i blåbärssmak
 
Frys in bananen i små bitar dagen innan. Börja sedan med att mixa bananen till en slät smet. Tillsätt sedan resterande ingredienser och smaka av. 
 
Använder du inte proteinpulver? Det går självklart att byta ut proteinet mot mer bär också! Dock gör proteinpulvret en hel del av smaken, det ger en hel del sötma b.l.a. Så om du tar bort det så kanske du kan testa att söta med t.ex. honung/stevia eller liknande? Eller kanske använda sockerfri vaniljkvarg? Testa dig fram! 
 
 

Cheatdays?

En sak som är väldigt ''vanligt'' inom fitnessvärlden och folk som vill gå ner i vikt osv.. Är cheatdays eller fuskdagar som man säger på svenska. Dvs. en dag i veckan som man får äta precis vad man vill, hur mycket man vill under hela dagen helt enkelt. Vissa tycker det är bra, vissa tycker det är dåligt. Finns väldigt delade åsikter kring detta, men jag tänkte hur som helst dela med mig av just mina åsikter. Jag säger inte att något är bättre än det andra men jag tänkte helt enkelt skriva lite om hur just jag tänker och tycker kring detta :) 
 
Jag själv brukar ha en dag i veckan där jag kan äta lite hur jag känner för, vilket oftast blir lördagen eftersom jag vill ha mitt lördagsgodis hehe. Men däremot trycker jag inte i mig onyttigheter från att jag vaknar till att jag går och lägger mig. För det känns bara helt fel och jag själv skulle inte må bra av det alls. Men en sak jag tycker är lite fel är att kalla det för cheatday, eller fuskdag. För det ska inte kännas som att man ''fuskar'' så fort man äter något onyttigt. Liksom klart alla äter onyttigt ibland och det är ju nyttigt även det, för själen! Man mår bra av lite choklad då och då ;)
 
Men hur som helst, jag själv väljer att lyssna på min kropp istället! För det känns fel att trycka i sig onyttigheter en hel dag, även om jag kanske inte ens är sugen? Om jag skulle bli supersugen på godis en onsdag, ja varför inte lika gärna äta lite då istället? Och om jag hellre vill ha min skål kvarg på lördagkvällen, ja då äter jag ju det istället! Känns fel enligt mig att ha en dag i veckan som är inristad i sten eller vad man ska säga. Däremot förstår jag att det är svårt att ha kontroll i början. Man försöker äta strikt men så är man sugen på något sött hela tiden, då kan man ju inte äta godis så fort man är sugen liksom, om man är det dygnet runt hehe. Men kommer snart skriva ett inlägg om hur man ska göra med det där dumma sötsuget, lite tips osv. 
 
Men för att sammanfatta det hela, enligt mig känns det fel att kalla det för ''fuskdag'' för bara för att du äter godis eller pizza betyder det inte att det är helt fel och att du ''fuskar''. För att klara av ett speciellt mål så är det enligt mig lättare att inte vara alltför strikt och kunna ''unna'' mig då och då. Sen tycker jag att det är lättare att vara lite mer fri istället för tänk om du blir bjuden på kalas en torsdag, men så har du så säkert bestämt att du måste äta 100% nyttigt fram tills lördag? Världen går inte under om du väljer att äta något onyttigt en helt vanlig torsdag istället för lördagen, tänk om det inte fanns några namn på dagarna liksom? :) 
 

Idol; Första fredagsfinalen

 
Okej, gårkvällen var så sjukt grym!! Vi åkte upp till Stockholm på eftermiddagen för att gå första fredagsfinalen i idol. Var väldigt taggad men jag kan säga att trots mina höga förväntningar så var det över förväntan! Idol har sedan första början alltid varit mitt favoritprogram och det var så himla kul att få se det live. Sen är det ju knappast ett minus att de är så sjukt grymma i år. 
 
Hur som helst, förrutom de deltagande var även Lisa Ajax där och uppträdde med hennes nya grymma låt. Lyssnar sönder den just nu hehe... Men det var också väldigt bra! O det var en sådan bra stämning hela kvällen i publiken och alla är ju som sagt så sjukt bra, ville inte att någon skulle åka ut ju hehe. 
 
Efter programmet så fick jag dessutom en bild med Frans och Anna Sofia, två av mina favos! Och Evelina fick en bild med Lisa Ajax samt Simon. Kan säga att jag var sååå glad efteråt och Frans är ju bara för sööt & snygg haha. Är bara en aniiing starstrucked just nu hihi♥
Hade gärna velat ha bild med Ida, Amanda och Axel också, eller ja alla egentligen såklart men tyvärr fick man inte vara kvar där hur länge som helst. Men var sjukt glad över de bilder jag fick! Och det var verkligen så att alla deltagande plus juryn gick runt bland alla andra i publiken under pauserna så man kunde ta bilder och snacka med dem osv. Var så sjuuukt kul verkligen! Idol har verkligen vart mitt absoluta favoprogram så länge som möjligt och det var verkligen roligare än vad jag någonsin kunnat föreställa mig att få vara där och uppleva den underbara stämningen som man inte får genom tv-rutan♥
 
 



Jag och mitt smoothieberoende


Dagens mellis. Smoothie gjord på hallon, björnbär, kvarg, banan & kokosdryck från gogreen. Hur smarrigt som helst! Är verkligen beroende av smoothies på alla sätt o vis haha... Det är ju så gott, enkelt, nyttigt, mättande, lätt att mixa ner massa nyttigheter o så är det ju ett plus att det går att ta fina instagrambilder ;)
 
Annars har jag fått till ett litet ''rehab-pass'' för benen här hemma. Lite enkla övningar med kroppsvikt, men det kändes ändå rätt bra. Känns skönt ändå att vara lite på banan igen, efter så lång tid utan benträning överhuvud taget! Sedan blev det en riktig lyxmiddag med entreco och pappas potatisgratäng! Lite lagom lyxigt en torsdag sådär hihi. 
 
Imorgon är det äntligen fredag igen! Och vet ni vad? Vi ska till Stockholm imorgon för att kolla på idol! Ska bli riktigt kul verkligen, tycker alla är så duktiga så ska bli himla intressant att se live :D 

Nyttigare snacks till fredagsmyset

Färska svenska jordgubbar, sådär perfekt söta och saftiga. Naturella cashewnötter, ja behöver jag säga så mycket om det? Cashew är ju alltid typ asgott. O så ar vi de där små bollarna där till höger. Questpuffs var det ja. Om ni bara visste hur gott! Perfekt krispiga och söta, proteinrika och gjorda på endast en ingrediens! Reprisat inlägg från i somras, men eftersom helgen ändå börjar närma sig tyckte jag att jag gott kunde ta o bjussa på ett sjukt enkelt och lite nyttigare alternativ till fredagsmyset. För dessa små puffs är helt klart värda att reprisa om man säger så...
♥1 valfri questbar
 
Sätt ugnen på 200 grader. Skär baren i 40-80 bitar, beroende på vilken storlek du vill ha. Jag skärde kanske runt 60-70 bitar, och ja ni ser ju hur de ser ut på bilden. Rulla sedan varje bit till bollar, bred ut på en plåt täckt med bakplåtspapper. In i ugnen i ca.4-5 minuter. Ha koll så att de inte blir brända! Ta sedan ut och låt svalna ett tag. 

Backattack

Hej på er! Idag efter idrotten slutade vi och jag tog faktiskt spårvagnen till ett nytt gym inne i stan. Fresh fitness heter det och jag hade nämligen möjlighet att gå provträna där gratis! Så blev ett pass där idag för rygg och biceps. Måste säg att jag är mycket nöjd, kändes väldigt fräscht och det var inte lika mycket folk som på friskis. Dock vet jag inte riktigt om jag vill släppa friskis ännu, det känns liksom mitt mitt andra hem haha... Men aja, vi får väl se i framtiden. Men just nu vill jag ändå vara kvar på friskis :)
 
Men som sagt, ett fräscht gym i alla fall och jag fick till ett bra pass med väldigt bra kontakt osv. Efter passet åkte jag hem med pappa. Hungrig som bara den, som vanligt efter ett pass hehe. Lagade lite kyckling och ris till hela familjen, såå gott♥ Efter det blev det en 5 km powerwak i mörkret, börjar bli riktigt mörkt nu om kvällarna! Dock regnade det en hel del och blev ganskaaa blöt hehe men tycker ändå det är ganska mysigt att gå ut o gå i regn :) Nöjd var jag i alla fall efter ca. 1h promenix och värmde upp mig i en varm dusch efteråt hihi. 
 
Nu ska jag inte göra speciellt mycket resten av kvällen, äta min älskade skål med kvarg (ofc) och chilla helt enkelt! Kanske klunkar i mig lite aloe vera som jag vann igår också hehe♥♥♥



Sjukgymnasten

 
Hej på er! Måndag idag, som troligtvis ingen människa har missat haha? Men en väldigt bra måndag i mina ögon faktiskt. Har haft rätt bra lektioner och avslutade med dans. Sedan blev det ett besök hos sjukgymnasten p.g.a. min skada i benet som ni kanske vet. Kändes riktigt bra att komma dit och få veta vad jag kan göra, att verkligen prata med någon kunnig! Så min order nu är att börja träna upp den skadade muskeln lite lätt, vilket känns skönt faktiskt. Dock undvika tung gymträning ett ytterligare tag framöver samt springa snabbt. Lätt träning och förhoppningsvis blir det bättre. Dessutom sa hon att det var helt okej att springa i lugnt tempo vilket jag undvikit en lång period nu. Känns underbart!
 
Får bara hoppas att sträckningen vill ge sig nu helt enkelt :) 
 
Efter det åkte jag och pappa för att hämta ut ett paket i affären. Vet ni vad? Har haft en sådan otrolig tur ännu en gång, vunnit ett helt flak med aloe vera!! Från njie, i smak mango diet... Asså huuur gott?!♥ Gjorde denna måndag aningen bättre hihi.

Sunday morning



Dagens frulle: Smoothie gjorde på en banan, hallon och massa kvarg. Toppat med müsli och jordgubbar, + ett ägg och en kopp te. Perfekt start på denna söndag! Vet att många förknippar söndag med söndagsångest, vilket även jag själv gör ibland. Men tänk på att halva helgen bara har gått och vi har ännu en dag av ledgihet framför oss! :) Dessuom skiner solen här idag, plus att jag inte har något plugg alls! Huur underbart? 
 
Så idag blir det en sväng till gymmet senare, men först ska jag ut och gå en sväng i det fina vädret! Kram på er♥

Saturday




 
Denna lördag har vart en riktig ''vara hemma och inte göra nånting''-lördag. Var ute och fotade en sväng med syrran i förmiddags. Blev en hel del bilder, ca. 350 stycken hehe. Kommer fler bilder framöver lovar jag, även på syrran. Efter det har jag b.l.a vart ute på en powerwalk, tränat lite kort och lagat middag. Blev lax toppat med fetaost, sötpoatatis, potatis, palsternacka och lök i ugn med sallad till det. Galeeet gott verkligen! 
 
Nu blir det strax lite soffhäng med en påse godis, är ju lördag faktiskt hihi. Hoppas ni får en bra kväll finisar♥

Wake me up when september ends

    
 
 

Ekar här


En bild från ett gottismellis i veckan. Banana split med kvarg blandat med lite blåbärsprotein. Godare än godast!
 
Åhh får ångest över att det ekar så mycket här.. Men har liksom 5 prov och 1 läxa på 2 dagar... Det är så galet mycket plugg och ska dessutom hinna med allt annat. Så bloggen kommer lite åt sidan därför. Men så får det vara ibland helt enkelt. 
 
Blev i alla fall ett grymt bra rygg och axel-pass idag efter skolan. Hittat lite nya övningar som jag tycker om och tycker bara att det går bättre och bättre. Dessutom börjar min sträckning i benet bli bättre och bättre! Har börjat motionscykla efter varje pass och annars försökt vila benet så mycket som möjligt. Inte sprungit eller tränat ben alls. Så hoppas det kan bli bra snart! Ska iväg och träffa en sjukgymnast på måndag också, det ska bli riktigt skönt. 
 
Väl hemma blev det gomiddag med lax o potatis, nu har jag pluggat lite samt städat. Ska strax kolla lite på idol, hoppas ni får en bra helg finisar♥

Lördagsfrulle

En frukostbild från imorse, som ni som följer mig på insta redan sett. @jenniferaaandersson heter jag där och uppdaterar ganska ofta, så om ni vill ha mer uppdatering (i och med att bloggen står rätt stilla just nu) så kika in där :)
 
Lördag var det ja! Den börjar dessutom lida mot sitt slut men har haft en väldigt bra dag. Vaknade upp och käkade en mumsig lördagsfrulle tillsammans med syrran. Sedan fixade vi till oss lite för att åka in en sväng till stan för lite shopping! Jättemysigt verkligen, hittade lite grejer. Sedan lunchade vi på Hälsofreak! Favorestaurangen hihi. Blev en räkwrap för min del och den var ju dröööm. Pannkakor med sockerfri glass och mango för syrran, vi båda gick därifrån mätta och nöjda kan jag säga. 
 
När vi kom hem har jag gjort lite videos till youtube, sedan har vi lagat middag. Godaste oxfilén jag ätit i hela mitt liv tror jag, med rotsaker i ugn samt hemgjord tzatsiki. Muuums! Nu blir det lite tv-mys och mörk choklad, en perfekt lördag helt enkelt! Ha en fin kväll, xoxo.
 
 



Video: SEPTEMBERBOXEN


Matdagbok: Torsdag



Åhh är så ledsen för att uppdateringen här är så fruktansvärt dålig. Men tiden hinner inte riktigt till alla dagar, gör verkligen så gott jag kan. Men hur som helst, slänger upp gårdagens mat&tränings-dagbok i alla fall!
 
Frukost: 300 g naturell fil med 70 g müsli, samt två skivor kyckling (pålägg)
Lunch: Köttfärssoppa + mackor (skolmat)
Mellis: Proteinshake efter träning
Middag: Tonfisksås med spaghetti & tomater
Kvällsmål: Kvarg med blåbär och vindruvor
 
Träning: Armar & cardio + 5 km powerwalk
 
Nu är det otroligt skönt med helg, ska inte göra så mycket denna helg vilket är otroligt skönt. Ikväll blev det tacomiddag och nu bara ta det lugnt hela kvällen. Imorrn ska jag och syrran in till stan en sväng för att shoppa samt luncha, himla mys♥ Ikväll lär jag dock somna rätt så tidigt, är sååå trött! Blev ett axel&magpass, med lite svettkalas på motionscykeln i slutet, efter skolan. Sedan dess har jag vart så sjuukt trött! Det tog på krafterna, sen är man ju alltid trött på fredagskvällar. Men ska bli otroligt skönt att få sova ut imorgon!
 
 
 
 
 
 
 

Allt är inte en självklarhet

''Man tänker inte på det så länge det fungerar men när det inte fungerar är det allt man tänker på.” 
 
Detta är så himla sant. Något vi väldigt ofta glömmer bort är att stanna upp och tänka efter, vara glad för att din kropp funkar så bra som den gör! Var glad att du har en frisk kropp om du har det. Liksom uppsatta de där små detaljerna som man ofta glömmer bort. Nu när jag sträckt mitt ben så stämmer detta citat ovan väldigt bra in på mig. Jag har verkligen ångest på riktigt, tänker på det hela tiden eftersom att jag inte kan träna benen. Det är sjukt deprimerande verkligen. Men samtidigt ska jag vara glad att jag har två ben! För det är inte en självklarhet. Jag ska vara så otroligt glad att min kropp funkar som den ska och att jag har en hälsosam och frisk kropp att leva i. 
 
Innan jag fick min sträckning tänkte jag inte direkt ''Gud vilken tur att jag inte sträckt mig!'. För det var liksom en självklarhet att jag kunde träna hela kroppen och bara köra gärnet. Men jag har insett att allt är inte en självklarhet. Inget är självklart. Nu är ju min sträckning inte något stort problem jämfört med vad som faktiskt kan hända. En sträckning går ju (förhoppningsvis..) över förr eller senare liksom. Men tänk på detta nästa gång du inte känner att orkar gå till gymmet, eller inte orkar ta dig ut på en löprunda. Var så otroligt glad att du faktiskt KAN träna och att du har en fungerande kropp. För det är tyvärr inte alla som har det!
 
 

Axelmos


En bild direkt från min insta. @jenniferaaandersson
 
Eftersom jag slutar vid lunch hela denna vecka så passar det perfekt att passa på o träna direkt efter skolan. Idag blev det axlar och mage och ojojoj... Kändes som jag pressade ur precis ALLA krafter ur axlarna. Verkligen mosade de, blev både tunga övningar som hantelpressar men också mindre övningar som hantellyft åt sidan. Brukar välja en relativt låg vikt där, för att köra 10 st sittande hantellyft åt sidan, sedan kör jag 10 st till för höger arm, direkt efter. Och sedan 10 st för vänster arm. Det är döden! Alltså ärligt. Kändes som mina axlar brann upp haha! Fick grym pump i axlarna iaf
 
Magträningen gick också bra, så var nöjd o glad efter passet. Åkte hem och gjorde mig en smarrig jordgubbssmoothie som ni ser ovan. Faktiskt utan müsli denna gång haha, har insett att det faktiskt är möjligt att dricka en smoothie utan att dränka den i müsli ;)

HAUL